Vammaiset ihmiset eivät tule Suomessa tuloillaan toimeen

Yksi esimerkki riittämättömästä perusturvasta on vammaisten tilanne. Jos vammainen henkilö ei vaikean vammansa vuoksi milloinkaan työllisty, hän elää käytännössä koko aikuisikänsä 775 euron takuueläkkeellä. Monet joutuvat hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Tulojen täydentäminen tarkoittaa elinikäisessä hakemuskierteessä olemista.

Myös kasvaneet asiakasmaksut rasittavat vammaisten taloutta. Vammaisen henkilön voi olla muita vaikeampaa kompensoida köyhyyttään: käyttää julkisia kulkuneuvoja, juosta tarjousten perässä, käydä kirpputoreilla tai poimia marjoja ja sieniä.

”Monet joutuvat jatkuvasti valitsemaan ostavatko he leipää vai lääkkeitä, maksavatko sairaalalaskun vai ostavatko lämpimän talvitakin”, sanoo EAPN-Finin hallituksen jäsen Tuula Paasivirta.

EAPN-Fin ja Kuka kuuntelee köyhää?-verkosto ovat jättäneet hallitukselle, kansanedustajille ja euroedustajille julkilausuman, jossa ne vaativat arvokkaan elämän mahdollistavaa vähimmäisturvaa vammaisille henkilöille. Vammaisella henkilöllä on oikeus tarpeenmukaiseen taloudelliseen tukeen ja sosiaalipalveluihin. Tuen ja palveluiden saatavuutta tulee vahvistaa ja perusturvan tasoa nostaa.

Julkilausuma liittyy riittävän vähimmäisturvan puolesta Eurooppaa kiertävään bussikiertueeseen. Julkilausuma luovutettiin päättäjille bussin vierailun yhteydessä Helsingin Senaatintorilla 13.6.2018.

Vammaisjulkilausuma

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close